
Vedfyrt pizzaovn
Lag velsmakende og perfekte pizza i vedfyrt pizzaovn! Vedfyrt pizzaovn stammer faktisk helt tilbake til begynnelsen av menneskets historie. Det var ikke nødvendigvis pizza som ble laget da, men ovnen var av samme sort.
Grunnen til at pizzaovner er å foretrekke når du skal steke pizza er kombinasjonen av høy varme, røyk fra vedkubbene og steinen som ligger i bunnen av ovnen. Dette fører til en helt perfekt pizza med sprø bunn.
Alle våre bakerovner er meget godt egnet til steking av pizza. Mange av dem kan håndtere mange pizzaer samtidig. Ovnene holder seg varme i timesvis og kan derfor ta unna store mengder. Noen av modellene tar kun 15-20 minutter å varme opp før de er klare til steking av pizza.
Til privat bruk kan man kombinere hygge rundt ovnen med matlaging. Mange av våre ovner er også beregnet for profesjonell bruk. De har steinflate som er godkjent for tilberedning av mat, og vi leverer nødvendig dokumentasjon.
Bruk av vedfyrt pizzaovn
For å få det beste resultatet som er mulig er det viktig å bruke pizzaovnen rett.
1. Fyr opp bålet i midten av ovnen
Når du skal varme opp ovnen er det viktig å få opp varmen så effektivt som mulig. Dette gjør du med å fyre opp bålet i midten av ovnen og etterhvert legger inn mer og mer ved. Ut fra hvilken ovn du har varierer oppvarmingstiden mellom 15 - 60 minutter.
Det anbefales å bruke løvtrær som eik, bjørk og osp som ved til fyringen av pizzaovn. Grunnen til at dette anbefales er at det er dette som gjør vedfyrt pizzaovn unikt ettersom veden som brukes til å varme opp ovnen setter et preg på smaken av pizzaen.
Hvor langsomt du bør fyre opp i ovnen bestemmes av hvor hyppig du bruker ovnen, utetemperatur og luftfuktighet. Er det sommer og tørr luft ute er vil det ta kortest tid (ca 1 time) å varme opp ovnen. Er det høy luftfuktighet og kjølig vil det fort ta dobbelt så lang tid som på sommeren. Ved for rask oppvarming og bruk av feil ved kan ovnen sprekke.
2. Flytt bålet til siden
Når ovnen er varm nok til å brukes må bålet flyttes til siden slik at pizzaen får plass inne i ovnen. Det er da ofte litt aske og sot som kan ligge igjen på stekeplaten som kan fjernes med en fuktig klut eller en stålbørste.
Temperaturen i pizzaovnen skal ligge mellom 370 og 400 grader målt på ovnsgulvet i en steinovn. Mange pizzaovner kommer med innebygde termometre, men disse måler ikke alltid ovnsgulvet. For å måle temperaturen på ovnsgulvet kan du bruke en infrarød termometerpistol.
3. Legg pizzaen inn
Når du skal legge pizzaen inn i ovnen er det lurt å ha litt mel på pizzaspaden slik at pizzaen sklir enkelt av pizzaspaden. Det kan være litt vrient å få lirke pizzaen av pizzaspaden uten å ødelegge pizzaen, men etterhvert vil du få inn teknikken.
4. Pass på
Å steke pizza i en vedfyrt pizzaovn er ikke som å steke en pizza i vanlig stekeovn. Temperaturen er nesten dobbelt så høy og det er varme fra flammer, så det gjelder å følge med for å unngå at pizzaen blir brent. De fleste pizza trenger bare 90 sekunder til noen minutter for å bli ferdig.
5. Nyt pizza som er stekt som pizza er ment for å bli stekt
Flere av våre ovner krever ikke montering av pipe. Dersom de skal monteres under tak utendørs, anbefaler vi pipe for å unngå å sote ned taket.
Pizzaovnens historie
Baking og steking av ulike typer mat har blitt gjort i steinovn i flere titusener av år. Mye har endret seg siden de gamle jordovnene ble brukt noe som har vært med å forme pizzaovnene vi har i dag.
En av de største funnene ble gjort i Pompeii i Italia hvor mange av ovnene fortsatt var i brukbar stand. Disse ovnene var bygget med murstein, keramikk og argyle. Pizzaovnen ble videreutviklet gjennom utallige generasjoner opp gjennom årene i Italia. Nesten hver gård i hele italia har hatt en murstein eller steinovn på et tidspunkt.
Dagens moderne pizzaovner benytter fortsatt samme teknikk som har blitt brukt i tusenvis av år ettersom dette er fortsatt en veldig god måte å steke pizza eller annen mat på.
Ikke bare pizza
Du trenger ikke nødvendigvis bare steke pizza i en vedfyrt pizzaovn. Gode vedfyrte pizzaovner holder på varmen i opp til 3 døgn. Dette åpner opp for å langtidssteke eller tørke ulik mat. Mange benytter vedfyrte pizzaovner når de skal bake brød, ettersom røyken setter sitt preg på brødet.